Post Image

Gotik nedir, dekorasyona nasıl uyarlayabilirsiniz? İşte tüm merak ettikleriniz…

Ev dekorasyonu, elbette ev sahibinin kişilik özelliklerinden ve zevklerinden ilham alır ve bu doğrultuda şekillenir. Fakat gotik öyle bir tarz ki adeta masallardan fırlayıp gelmiş gibi. Efsanevi masallarda hayal ettiğimiz görkemli şatolardaki gizemli ve asil hayattan esintiler, şimdilerde dekorasyonda gözümüze çarpıyor. Siz de merak ediyor ve “İşte bu benim tarzım!” diyorsanız, doğru adrestesiniz.

“Gotik” Kelime Olarak Ne Anlama Gelir?

Got, Güney İskandinavya gölgesinde 2. Yüzyılda yaşayan ve dönemin en güçlü imparatorluğu olan Bizans İmparatorluğu’nu yağmalamaları sebebiyle barbar olarak tanımlanan cermen kavmidir. Bu kavmin göç edişinin ardından dağıldığı birçok coğrafyada etkilerini sürdürdükleri en dikkat çeken alan ise mimaridir. Özetle Got kavminin isminden türemiştir Gotik kelimesi.

Gotik Tarzı

Gotik tarzı, mimariden edebiyata, filmlerden modaya, heykelden resme kadar birçok alanda hayat bulmuştur. Fransa Paris’te ortaya çıkan bu sanat özellikle mimaride 12. ve 16. Yüzyılda etkili olmuştur ve Ortaçağda Avrupa’yı esir almıştır. Got kavminin Roma İmparatorluğu ile etkileşimi ile Hristiyanlığı kabul etmeleri neticesinde bu tarz özellikle katedrallerde etkili olmuştur. Adeta ihtişam için her şeyi yapmak gibidir ve uzun uzun süslemeye dayanır.

Dekorasyona Uygulamak

Bu tarzı dekorasyona yansıtmak için bilmeniz gereken belli başlı taktikler var diyebiliriz.

Ortaçağ döneminin gizemli ve karanlık tarafı… Bol bol oymacılık ve heykelcilik bulunan binalara ve katedrallere eşlik eden geniş kirişler, pencere kenarlarına eklenen çerçeveler… Hepsi bütünün birer parçası.

Evinizde ise altın kural şu: koyu renklere eşlik eden soğuk malzemeler. İsterseniz tarzın ilk çıkış noktasındaki gibi siyah rengini seçebilirsiniz ya da günümüz haliyle pastel tonlarını da kullanabilirsiniz. Pastel renklerde örneğin tozpembe, yavruağzı gibi renkler kafanızda soru işareti bırakabilir fakat ekleyeceğiniz aksesuarlar ile gotik tarzdan hiçbir şey kaybetmeyecek.

Gizemli ve karanlık yüzü yansıtırken ihtiyacınız olan kumaş türü kadife ve tüldür. Bu kumaşları perdenizde kullanırken bol drapeli ve özellikle mor gibi gösterişli ve koyu renkleri tercih ederseniz oldukça gotik bir tarz elde edebilirsiniz.

Büyük, pirinç ve gümüş renkteki şamdanlar, özellikle vazgeçilmez olan melek temalı biblo ve heykelcikler, duvara astığınız aynalar için seçtiğiniz oymalı ve gösterişli çerçeveler ile istediğiniz atmosferi yakalayabilirsiniz.

Mobilya içinse doğru tercihlerden biri yine alternatif olarak tercih edebileceğiniz kapitone, kadife kumaşlı koltuk takımları. Sandalyede ise sırt kısmı büyük ve yine koyu tonlarda kadife döşemeli tercih edebilirsiniz. Bu döşemeye eşlik eden gösterişli, parlak ve süslü avizeler gotik için olmazsa olmazlardan.

Salon veya oturma odası gibi alanların haricindeki gotik görünümü ise şu şekilde olabilir…