Post Image

Evinizdeki kalabalık görüntüden sıkıldıysanız radikal bir değişiklik yapmanın zamanı gelmiş demektir. Özellikle salonunuzda büfe ya da kaba bir konsol bulunuyorsa belki de bu fazlalıklarla vedalaşmalısınız. Biraz daha sakin ve sade bir görüntüyü minimalist dekorasyon ile yakalamak mümkün.

Minimalist Yaşam Tarzı

Özellikle Japonya’da etkili olan minimalizm, dekorasyonla sınırlı değildir. Tam anlamıyla yaşam tarzı ve düşünce biçimidir. Bu yaşam tarzında esas olan düşünce sistemi “Sadece ihtiyacın olana sahip ol.”
Çalışkanlıklarıyla bilinen Japonların benimsedikleri yaşam tarzının altında yatan prensip budur. Teknolojinin anavatanı olsa da sanılanın aksine yaşadıkları evde elektronik aletlerin fazlasına asla yer yok. Peki neden?

Japonya’da bu yaşam biçiminin benimsenmesinin altında yatan birden fazla sebepten bahsedebiliriz. Ülkenin riskli deprem bölgesinde bulunması belki de psikolojik yansımalardan en belirgini. Yıllardan beri süregelen yıkıcı depremlerin ardından ders almışlar diyebiliriz tabiri caizse. Az eşyanın daha güvenli olduğuna kanaat getirmişler. Güvenliğin yanında birçok psikolojik faydasını görmüşler. Huzuru yakalamanın az eşya ile mümkün olduğunu fark etmişler. Elbette az eşya edinmenin bütçeye bulunan olumlu katkısı. Şu an Japonya’yı ziyaret etme fırsatı elde ederseniz günlük yaşamdan mimariye kadar minimalizmin etkilerini gözlemlemeniz mümkün.

Asıl olan şu: Hayatımızda olan her şeyin bir amacı olmalı. Gereksiz hiçbir ayrıntıya, hiçbir eşyaya yer yok. Yediklerimizden sarf ettiğimiz kelimelere ve satın aldığımız yiyecek ya da giyeceklere kadar hakim olan “sadelik”.

Ev Dekorasyonunda Minimalizmi Yansıtmanın Yolları

Minimalizmi ev dekorasyonuna yansıtmak oldukça basit. Bahsettiğimiz sadeliği yansıtmak için şu soruyu sormalısınız: “Gerçekten buna/bunlara ihtiyacım var mı?”

Bırakın evinize düzen ve huzur hakim olsun. Boş alanlar olsun. Mevcut eşyalarınızı simetrik olarak yerleştirin. İhtişamlı, ağır ve klasik eşyaları terk edin. Amaç kullanışlı olması, gösterişli olması değil. Bir eşyadan sadece bir tane edinin. Döşeme ve duvarlarda gözleri yormayacak, sade renkleri tercih edin. Kullandığınız mobilyaların hafif, ergonomik olduğundan ve az yer kapladığından emin olun. Mutfaktan banyoya, salondan çocuk odasına boş alanlar yaratmaya özen gösterin. Bir odayı çalışma odası olarak değerlendiriyorsanız dikkat dağıtan tüm unsurları çıkarın. Minimalizmi uygularken amaç savurganlık değildir. Kullanmaktan vazgeçtiğiniz eşyaları olabildiğince geri dönüştürün veya kullanılabilirliği ölçüsünde ihtiyacı olanlara verin.

Minimalizm bir yaşam tarzıdır, düşünce biçimidir ve felsefi bir yaklaşımdır. Basitlikle karıştırmayın. Bir ürünü sırf ucuz diye satın almak anlamına gelmez. Sizin için derlediğimiz görsellere göz atarak minimalizmin ev dekorasyonundaki yansımalarına bakabilir ve fikir edinebilirsiniz.