Post Image

Gösterişi yansıtan her türlü pahalı harcamadan kaçarak ev dekorasyonu için bizlere yeni bir alternatif sunan Wabi-Sabi felsefesi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Wabi-Sabi Gösterişten Kaçar

Wabi-Sabi, marka algısı, tüketimin artması ve tüketim algısının yarattığı satın alma sıklığına karşı çıkan, hayatın her alanında kendini gösteren bir yaşam tarzıdır. İhtiyaçtan fazlasını satın almanın ve gösterişin, yaşamın temelindeki insana ait iyi ya da kötü duyguların hissedilmesini engellediği görüşüne dayanan Wabi-Sabi, dekorasyonda da uygulanan, Japon ve Çin kültürünün harmanlanmasından doğar. Temeli şuna dayanır: hayata dair asıl güzellikleri görmek ancak gösterişi yansıtan her türlü pahalı harcamadan, dünyevi hazzı besleyen eşyadan ve kalıcı olmayan olgulara bağlanmaktan sıyrılmak ile mümkündür.

Doğal Olanı Kusurlarıyla Sevmek

Bu felsefe bağlamında hüzün, sevinç, iç huzur gibi insana dair tüm duygulara sarılmak önemlidir ve bu şekilde hayatı geniş çerçevede görmek amaçlanır. Rekabet, hırs ve popüler kültür etrafında hayatı şekillendirmek hayatın güzel anlarından çalar ve asıl olan güzellikleri yaşamaya engel olur. Fazla eşya ve gösterişe, sadece görsellikte mükemmelliği yaşamaya çalışmak, doğal olanı kusurlarıyla sevmenin önüne geçecektir ve hayattaki mutluluğa engel olmasının yanında şükran duyarak hayatın tadını çıkarmanın önüne geçmesine neden olacaktır.

Wabi-Sabi felsefesini dekorasyona nasıl yansıtabiliriz?

Bahsettiğimiz felsefeyi dekorasyona uyarlarken düşünmeniz gereken eşyaları kurallara göre yerleştirmekten ziyade eşyalarınızı Wabi-Sabi felsefesiyle sakin bir hale getirmek, zihin açıklığını sağlamak için her nesneyi, her olguyu kusurlarıyla sevmeyi evinizdeki unsurlara da yansıtmaktır.

İnsanın Özüne Dönme Yolculuğu

Evinizi dekore ederken doğadan ilham almayı unutmayın. Temel amaçlardan biri insanı doğadan uzaklaştıran, doğallıktan alıkoyan her alışkanlık ve nesneden kurtulmak olduğu için doğanın renklerini kullanarak doğal bir görüntü yakalamak, nesnelerin alçakgönüllü ve kusurlu yanlarını sevmek ile olabiliyor. Özetle bu anlayışı “İnsanın özüne dönme yolculuğu” olarak nitelendirmek mümkündür.

Basitlik ve sadeliğin getirdiği sakinlik ve doğallığı yansıtmayı unutmayın. Yansıtırken ev dekorasyonunda kullanabileceğiniz en iyi eşyalar kuşkusuz el yapımı ürünlerdir. Örneğin el yapımı ahşaptan oyulmuş bir sehpa, tuğladan duvarlar veya salaş görünümlü nötr renklerdeki halılar… Hepsi birer dokunuşla Wabi-Sabi felsefesinin bir parçası olabilir. Yeter ki bu anlayışı yaşam felsefeniz haline getirin ve dekorasyondan ibaret olmadığını özümsediğiniz anda Wabi-Sabi anlayışının içsel yolculuğunuzda rehberiniz olmasına izin verin.

İlaveten eşyalar üzerindeki eskitme ve tamir izlerini gizlememek Wabi-Sabi anlayışının kapsamına giriyor. Kusur gibi görünen bu izleri ortaya çıkarmanın amacı eşyaların ruhuna yolculuk olarak nitelendiriliyor. Bu metadaki anlam “Ancak kusurlarımızı görerek şükretmeyi bilebiliriz ve eşyalara yapılan bu yolculuk neticesinde kusurları fark ederek ruhani bir huzur yakalayabiliriz.”

İstediğiniz görüntüyü elde etmenize yarayacak materyaller yine doğada bolca bulunan, olabildiğince az işlem görmüş veya seri üretimden ziyade el işçiliği ile meydana gelmiş şekilde olmalıdır. Dekorasyonu tamamlayacak en uyumlu ham maddeler seramik, mermer, tuğla, kumaş, ahşap gibi malzemelerdir.